Selvværd og Selvtillid.

Hos Natur- og hesteterapi er der fokus på Selvværd og Selvtillid. Når du har et godt selvværd, er du god til at tage hånd om dine følelser, god til at trække en personlig grænse og god til at passe på dig selv. Selvværdet kommer ifølge mig i første række, for når selvværdet er stærkt, er det nemmere at opbygge selvtilliden.
Der er ingen der kan styrke dit selvværd og din selvtillid som heste kan, og derfor er det netop de to begreber, der sammen med tillid, tålmodighed og nærvær, er blevet de fæstende rødder hos Natur- og hesteterapi. For når vi kender vores eget værd og har tillid til os selv og andre, så er vi bedre rustet til at leve et nærværende liv uden for mange unødige bekymringer. Når rødderne er stærke, er træet nærmest umuligt at vælte - uanset hvor meget det stormer omkring det! 
Selvtillid - handler om at være sikker på sig selv, og stole på at det man gør er godt nok. Det handler om hvad vi kan, hvad vi er gode til og hvordan vi ser ud. Det andre kan se.
Selvværd - handler om at hvile i sig selv, om at være glad og tilfreds med den man er, de beslutninger man træffer og den man er for andre. Det andre ikke kan se.
Tit og ofte følges de to begreber ad, men ikke altid. Nogle kan godt være enormt sikre på, at det de gør i skolen eller på arbejdet er virkelig godt og prisværdigt, men samtidig har de en grim og nagende følelse indeni af mindreværd. En følelse af ikke at være god nok overfor andre. Omvendt kan den der normalt besidder en stor, indre ro, blive usikker ved udsigten til at skulle forlade sin komfortzone og kaste sig ud i nye ting.
Når selvværdet og selvtilliden er i bund, så begynder vi at tænke negativt om os selv, og ofte også om andre. Vi er ikke født med de negative tanker, de er skabt ud fra oplevelser og erfaringer vi har gjort os igennem tiden. Når de negative tanker får lov til at ulme længe nok, så begynder de at køre i ring. En ring der kan virke umulig at bryde, og også kan være det hvis ikke man får støtte og vejledning til at bryde ud af den. Vi har ca 60 - 80.000 automatiske tanker hver dag. De fleste af de tanker er de samme som vi havde igår.

Ved at vælge et forløb hos Natur- og hesteterapi, vælger du at sætte fokus på dit eget indre.  Når du begynder at arbejde med de ting indeni dig som tynger dig, så vil du opleve at alting omkring dig forandrer sig. Jeg er her for at støtte dig igennem processen, og vejlede dig i hvordan du kan arbejde med dit indre på en blid og kærlig måde.

For at kunne definere hvem vi er, overfor os selv og andre, er vi nødt til at kende os selv.  Det hjælper selvværdet os med. Når vi tror på at vi er lige så meget værd som alle andre, er vi bedre rustet til at sige til og fra på en god måde, fordi vi er i stand til at mærke efter indeni os selv, lytte til os selv og handle på det vi mærker. Kender du den der lille indre stemme/følelse/fornemmelse, et sted dybt i dit indre? Det er din intuition! Den ved som regel hvad du vil, og hvad der er rigtigt og forkert, men det kræver øvelse at lytte til den og handle på den. 

Når dit selvværd er godt er der god grobund for at styrke selvtilliden og selvomsorgen! Når du føler dig god nok som du er, du bedre i stand til at trække på skuldrene af nederlag, for dem kommer der sikkert mange af endnu. Det handler om at du ikke skal blive slået helt ud af de nederlag, men lære at se dem som lektioner du fremadrettet kan bruge til at gøre tingene anderledes en anden gang. Alt hvad vi går igennem i livet lærer os noget vigtigt - vi skal bare lære at se det, og bruge det!

Selvværd og selvkærlighed hænger sammen

Hvorfor skal jeg dog elske mig selv?? Den tanke husker jeg tydeligt, at jeg fik første gang jeg hørte ordet selvkærlighed. Jeg var 15 år gammel og sad hos en psykolog. Hun sagde det var vigtigt at jeg elskede mig selv og at lyttede til mig selv, men hun forklarede mig ikke hvorfor. Igennem mange år hørte jeg ordet i ny og næ, og jeg forstod jo godt hvad det betød - Kærlighed til sig selv! Det jeg ikke forstod, var betydningen af den kærlighed. Det forstår jeg til fulde idag!

Tænk på hvordan du elsker din kæreste, mand/kone, dine forældre, dine børn, søskende, venner, veninder, kæledyr osv. Tænk så på alle de kræfter du måske lægger i dine fritidsinteresser, din have, dit computerspil, eller noget helt andet.. Pointen er at du tænker over hvor meget de, eller det betyder for dig. Når du kan mærke det, så prøv at forestille dig hvor rart det kunne være hvis du havde de samme varme følelser for dig selv og hvor dejligt det kunne være at ha' nogle gode, sunde og positive tanker om det menneske DU er. Når du mærker at du er vigtig for dig selv og andre, så begynder du langsomt men sikkert at hvile i dig selv og elske den du er.  Når du forstår at du er unik og at det er din gave, så begynder du at passe på dig selv og dit sind. 

Sindet - Er dit indre væsen, som består af de bevidste og ubevidste processer der former dine tanker, dine følelser og din adfærd. 

Du kan tænke på dit sind som en have du skal passe - du vander planterne, gøder dem hvis de trænger, plukker visne blomster og blade af og fjerner det ukrudt som truer med at kvæle dem. Du giver dig god tid til at sikre dig at dine planter har de optimale betingelser for at kunne spire, gro og blomstre, og du arbejder dig stille og roligt frem, fordi du ved at det er sådan du får det bedste resultat. Du ville aldrig hælde gift i dine planter, for du ved at det ville skade dem, måske endda permanent. Det er på samme måde med dit sind.. Hvis du overvejende har giftige tanker om dig selv, så begynder det at gå udover din livsglæde og til sidst er du hverken rigtig ked af det eller rigtig glad. Du er her bare, og det er en kedelig tilstand at være i. Lykken skal være grundlæggende i os, og ikke kun skabes i kortvarige momenter.

Hvis du omvendt har overvejende positive tanker om dig selv og de ting du gør, så vil du opleve at livet hurtigt begynder at føles lettere. Du begynder at vågne op med en følelse af glæde, fremfor en følelse af angst over dagen der venter. Dine spændinger i kroppen løsnes og dit fysiske og mentale overskud bliver større. Der er absolut ingen ulemper ved at begynde at tænke over det man tænker på.

Sjælen - Kan defineres som den åndelige del af et menneske. Der er et citat af C.S Lewis der siger "You don't have a soul. You are a soul. You have a body." hvilket jeg synes er meget sigende. Det vigtigste er hvordan du er som menneske. Ikke hvordan du ser ud. Jeg tror på at alt levende har en sjæl og skal behandles med respekt og kærlighed. Både mennesker, dyr og alt hvad naturen ellers består af.

Når vi begynder at skille os af med det gamle, giver vi plads til at noget nyt kan spire - noget nyt, stærkere og mere positivt. Jeg vil med hjælp fra naturen og hestene, hjælpe dig til at forstå hvorfor det, for din egen skyld og dine relationers skyld, er vigtigt med en god selvtillid, et stærkt selvværd og ikke mindst en stor selvkærlighed.

Hos Natur- og hesteterapi kan du roligt føle dig tryg i dine usikkerheder. Hestene og jeg er i samspil med naturen, eksperter i at styrke selvværdet og selvtilliden hos mennesker i alle aldre.