Naturligt hestehold

Her kan du læse lidt om hvad naturligt hestehold er, og hvorfor jeg foretrækker at holde mine heste på denne måde.

Heste er flokdyr og de er fra naturens hånd skabt til at vandre over store afstande for at finde føde. De trives bedst på åbne vidder hvor der er et godt udsyn, så de kan holde øje med farer der lurer. Det er idag de færreste heste der har det det privilegie at kunne leve på den måde, fuldstændig som levede de i det fri, men man kan som hesteejer gøre meget for at skabe nogle naturlige rammer for hestene, og dermed efterligne det liv de oprindeligt kommer fra. Ved at sætte sig ind i hestenes behov kan man undgå mange misforståelser og unødige konflikter hest og menneske imellem.

Heste tilhører den gruppe af dyr som vi kalder steppedyr. Det betyder at de er planteædere, flokdyr og byttedyr. Bliver de skræmte, er deres første reaktion at flygte med det samme, og det er derfor vigtigt at lære hestenes signaler at kende når man bevæger sig rundt iblandt dem, for på den måde kan man som menneske ofte nå at forudse hvad deres næste træk er. Heste er nemlig ikke totalt uforudsigelige - tværtimod har de et meget tydeligt kropssprog som ikke er så svært at læse når man først har lært det.

Heste ville i naturen græsse i ca. 16 timer i døgnet. Resten af tiden ville de bruge på at hvile sig, motionere, socialisere sig og sove. Grunden til at så mange timer går med at spise, er blandt andet at heste producerer mavesyre hele tiden i modsætning til os, og at en tom mavesæk medfører mavesår som er en farlig tilstand hvis ikke den bliver behandlet. Derfor er det bedst at hesten hele tiden har lidt i maven. En anden grund er at heste fra naturens hånd er byttedyr, og skal kunne flytte sig hurtigt hvis et rovdyr pludselig nærmer sig, og dens mavesæk er derfor ikke særlig stor, da det ikke er meningen at heste skal indtage store måltider mad ad gangen og fylde maven. Mavesækken fylder kun ca 10% af hestens samlede fordøjelsessystem, og kan rumme ca 15-20 liter, hvor vores mavesæk kan rumme op til en liter mad. Det er derfor vigtigt at hesten har adgang til godt stråfoder og/eller græs de fleste af døgnets timer.

Der er mange forskellige årsager til at jeg har valgt at holde mine heste så naturligt som muligt. Den vigtigste grund er at jeg ønsker at skabe de bedste rammer for dem. Jeg ønsker de skal være sunde, glade og tilfredse med det liv jeg har valgt for dem. Når hestene får fri adgang til at bevæge sig som de vil, styrker de deres krop, balance og smidighed helt uden at jeg behøver at arbejde hårdt for det. Samtidig undgår jeg at de keder sig og begynder at tillægge sig dårlige vaner, og jeg sikrer mig at deres sind er roligt og stærkt fordi de har frihed til selv at vælge hvad der er mest behageligt for dem i en given situation. Heste bevæger sig f.eks rigtig meget om natten, hvilket jeg ville hindre dem i hvis jeg satte dem ind i en boks hver aften, så istedet har de en stor, åben stald hvor de kan ligge tørt og få læ og ly. Når hestene skal være i stand til at modtage så mange forskellige energier fra forskellige mennesker hver dag, er det vigtigt at de er i balance, og den nemmeste måde at skabe den balance på, er at lade dem få så meget frihed som overhovedet muligt.  

En anden vigtig grund er at de bidrager til naturplejen, og dermed hjælper de mig med at holde grunden pæn og fri for uønskede vækster. De kan spise næsten alt, og da de spiser hurtigt er der ofte lav vegetation på folden. Når der er lav vegetation kan solen nå helt ned til jordbunden og det stimulerer vækst af forkellige urter, planter og buske som blandt andet tiltrækker insekter og fugleliv. De har altså også en positiv indvirkning på den biologiske mangfoldighed. Havde hestene vandret over større afstande, ville de samtidig være med til at sprede frø i landskabet da de sætter sig fast i hestenes pels og flyver af igen.

Man kunne fristes til at tro at der var mindre arbejde ved at holde heste på denne måde, men faktum er at det næsten er et lige så stort arbejde at have dem gående i løsdrift. Der skal stadig muges ud hver dag, både inde i huset, men også på folden for at holde ormetrykket nede, og jeg bruger rigtig mange timer om ugen med en greb i hånden, men det er god motion, og jeg elsker at passe hestene.