Horsemanship 

Horsemanship betyder i al sin enkelthed - forholdet mellem hest og menneske - og bygger på at relationen imellem os skal være så ligeværdigt som muligt! Der tales både om god horsemanship og om dårlig horsemanship - jeg har herunder fokus på det gode. Når du vælger denne form for hesteassisteret terapi som Natur- og hesteterapi tilbyder, vælger du samtidig at lære et nyt sprog. Et sprog du måske aldrig før har tænkt over kan være en afgørende faktor på din vej imod et roligere, mere nærværende og afbalanceret liv. 

Når vi arbejder med heste skal vi nemlig omstille os. Vi skal fokusere på vores vejrtrækning og vores eget indre følelsesliv. Der er ingen hurtige løsninger eller genveje, og ord som tillid og tålmodighed vil pludselig få en helt ny betydning. Vi ved aldrig på forhånd hvor meget tid vi skal bruge og hvor meget tålmodighed det kræver af os at opnå det ønskede resultat, og skabe den tillid mellem hest og menneske som er nødvendighed for at få et godt partnerskab.

Horsemanship er et forholdsvis nyt begreb i Danmark, som er blevet udbredt gennem de sidste 20-30 år. Det er en metode som tilgodeser hestenes naturlige adfærd og en metode jeg brugte længe før jeg vidste at den havde et navn. Folk der går ind for Horsemanship går som regel også ind for naturligt hestehold men det er ikke en nødvendighed for at forstå hvad god horsemanship betyder, og det er helt okay at holde hest på andre måder, bare man tilgodeser deres behov og vægter dem højere end sine egne. Heste er gode til at tilpasse sig, ligesom os, men der er grænser for hvad vi kan tillade os at byde dem for at få det til at passe nemmest ind i vores liv. 

Horsemanship er ikke noget specielt eller svært træningssystem, men er ganske enkelt forståelsen af hestens psykologi og naturlige adfærd, og ifølge mig er det noget alle kan lære - hvis de vil. Ved at omgås og studere hestene i deres naturlige omgivelser, vil man hurtigt lære at forstå deres signaler og dermed også lære at forstå de signaler vi selv udsender. Vi kommunikerer med hestene på deres præmisser og bruger aldrig vold eller tvang. Heller ikke aggressive, verbale tilråb tolereres. Heste hører udmærket og det er sjældent nødvendigt at hæve stemmen betydeligt højere end normalt, for at de lytter til os. Ofte er det nok at bruge vores kropssprog til at fortælle dem hvad det er vi gerne vil have dem til.

Heste er følsomme og sensitive dyr, og de skal til hver en tid behandles med respekt og værdighed. Derfor består en vigtig del af mit arbejde i at introducere alle der vælger hesteassisteret terapi, for denne fantastiske måde at opbygge et godt forhold til hestene på. Gensidig tillid er nemlig nøglen til et succesfuldt samarbejde. 

Hestene har vundet krige for os. De har båret os gennem ildkampe, sne, is og ekstreme distancer, i terræn vi aldrig var kommet igennem alene. De har trukket os i vogne før bilen kom til og de var engang en uundværlig del af landbruget og skovbruget. De har været brugt af alt fra bønder til konger og de har afgørende rolle i menneskehedens udvikling. Vi ville aldrig være kommet så langt uden de store, smukke og stolte dyr. Terapi med heste er derfor noget helt unikt og når vi samtidig befinder os midt i naturen sammen med dem vil vi opleve hvor stærk en indvirkning deres afslappede holdning til livet har på os mennesker. De kan om nogle lære os om mindfulness og grounding - de er nemlig skabt til at være jordbundne, og til at leve i nuet!

For at få et nært forhold til hestene er det nødvendigt at sætte sig ind i deres naturlige adfærd. Det gør man bedst ved at bruge tid i blandt dem og studere dem - f.eks når de er i stalden, når de går i samlet flok på folden og når de spiser. Her vil du hurtigt opdage hvem der leder flokken og det giver et nemt overblik over deres signaler. Når du ser dem klø hinanden og lege vil du se deres glæde - og opdragelse af de unge heste som prøver kræfter af med de ældre. 

Falcon med ung araberhingst efteråret 2016

Heste er fra naturens side skeptisk anlagte, og derfor kan vi som mennesker ikke forlange at de umiddelbart viser os blind tillid. De er nødt til først at se os an for at kunne fornemme om vi er okay at stole på, og alt efter vores udstråling og sindsstemning og hestens personlighed kan det variere i tid og sted, for heste er lige så forskellige som os. Det du opnår med hesten over tid er et partnerskab, og det partnerskab starter fra jorden ved siden af hesten og ikke fra ryggen af den. Som en lille, klog dreng sagde til mig en dag vi stod og striglede "man kan ikke rigtigt kalde det en hobby.. det er mere et venskab!" og det har han så evigt ret i. Det venskab du får med hestene når du giver dig tid til at lære dem at kende, er uvurderligt! 

Hestene stoler på dig når du udstråler ro og overblik, for de kan instinktivt mærke at det er okay at være tryg ved dig og dine kommandoer. Du vil opleve en helt anden energi fra dem hvis du er nervøs og anspændt og det er helt okay, alt har sin begyndelse. Jeg vil lære dig hvordan du med hjælp af din vejrtrækning, og dit kropssprog kan få kontakt til hestene på en positiv og tillidsvækkende måde.

Lad hestene komme...

Som skrevet starter det hele fra jorden.. fra bunden. Du vil enten møde hestene i stalden eller på folden. Vi starter med at hilse på dem og lade dem mærke at vi er taknemmelige for deres tilstedeværelse og venlighed. Måske vil de gerne kløes eller følges med os mens vi snakker. Deres nærvær er som balsam for sjælen. Hvis du har mod på det kan vi strigle dem. Det skal ikke bare være en hurtig overhaling med børsten, men en grundig omgang med følelse, hjerte og nærvær. Det er virkelig mindfulness på højeste plan. Læg mærke til hestens signaler når du bruger tid på at gnubbe den. Hvor er det dejligt? og hvor er det ubehageligt? Står den roligt og hviler? eller er den urolig og flytter sig fra dig? Ved at lægge mærke til dens signaler, vil du opdage at de ofte er en afspejling af dine egne, og dermed en unik måde til at opnå selvindsigt på.

At strigle en hest med kærlighed er noget af det mest nærværende du kan foretage dig

Jeg elsker at strigle! Det er vitterligt en af de største fornøjelser i mit liv! Jeg led førhen af tankemylder som jeg ikke vidste hvordan jeg skulle håndtere, men når jeg striglede fik jeg ro i mit hoved. Angst, stress, depressioner, tvangstanker og alt hvad jeg ellers kæmpede med engang kom helt på afstand imens jeg stod med hesten og striglede den i vores egen lille verden. Her lærte jeg virkelig at være i nuet, for hvis ikke jeg var nærværende og kærlig, så flyttede hesten sig fra mig. Selv når jeg prøvede at overbevise mig selv om at jeg var rolig og afbalanceret, så afslørede hestene min virkelige sindstilstand og med den viden kunne jeg nu begynde at mærke efter inden jeg henvendte mig til hesten. Det har sparet mig for mange jagte rundt på folden efter en hest der ikke ville i nærheden af min dårlige energi. 

Jeg kan godt lide at træne med alle hestene samtidig. Det giver mig et stærkt billede af deres indbyrdes forhold når de arbejder. Den hest der normalt er stærkest på folden, kan pludselig være den mest usikre under en øvelse. Jeg træner dem også enkeltvis, og to og to. 

Der er intet svært ved at omgås heste og det kræver ingen forudsætninger at deltage i et natur- og hesteassisteret forløb. Det eneste det kræver, er lysten til at være i naturen sammen med hestene. Hvis du ikke vil, så skal du selvfølgelig ikke da der er masser af andet at byde på, men jeg er ret sikker på at du ikke vil fortryde at du prøvede. Det hele handler om tillid - både til mig, til hestene og til dig selv.

Jeg kender alle hestene utrolig godt, og jeg tilbringer hver dag mange timer i deres selskab. Jeg kender deres styrker og svagheder, og det er altafgørende, for at give dig den bedst mulige oplevelse, der sikrer mine visioner: Tillid, selvtillid og selvværd, så du kan komme et skridt videre i den nærværende retning. Derfor kan du opleve at jeg vælger at skifte hest undervejs i forløbet. Det kan være du har brug for en mere jordnær og følsom hest den dag, eller en hest med en større psykisk robusthed. De er lige så forskellige som os og det er vigtigt altid at huske på. 

Når du vælger terapi med heste vælger du at gå et skridt i den nærværende retning. Du vælger en vej hvor naturen og hesten vil guide dig til indre ro og balance. Hesteassisteret terapi har med stor succes hjulpet både børn og voksne videre i livet på en blid og lærerig måde der giver mening og holder ved. Det er læring for livet og en investering i din eller dit barns fremtid. Marts 2019